Krukväxter på vintern: Med dessa 5 tips håller du dem friska

Temperaturerna sjunker och dagarna blir kortare: Vintern närmar sig. Det gör att värmen eller kaminen slår på igen och vi får in mindre solljus i huset. Den kalla, torra luften från centralvärmen är inte särskilt behaglig för dina växter. Därför hjälper vi dig gärna med ett antal tips för att hålla dina växter vackra under de kallare månaderna. På så sätt kan du ta hand om dina krukväxter på vintern!

1. Sänk värmen
Vill du ta väl hand om dina krukväxter på vintern? Sänk sedan värmen lite. Växter gillar inte den torra luften från uppvärmningen. Är det 25 grader i ditt hus på vintern? Då kommer dina växter att avdunsta mer vatten än växter hos någon där det är 18 grader i huset. Så dra ner värmen lite och ta på dig en varm tröja. Detta är inte bara bättre för dina växter, utan också för din plånbok. Energipriserna fortsätter att stiga, så du kan spara mycket pengar genom att värma mindre.

Tycker du att 18 grader verkligen är för kallt? Kolla in dessa tips för att hålla det bekvämt varmt i huset utan uppvärmning. Glöm inte heller att vattna dina växter oftare om du höjer värmen.

2. Gör det inte för kallt heller
Ett hus som är för kallt är givetvis inte trevligt för dig, men det hjälper inte dina krukväxter på vintern heller. Många krukväxter överlever inte temperaturer under 10 grader. Och det är naturligtvis väldigt kallt för dig. Så titta på hur du kan hålla värmen i ditt hem utan att använda extra värme. Isolering är ett första steg: byt ut enkelglas med dubbelglas eller HR-glas, isolera hålväggar, fasad, tak och golv och täta sömmar och sprickor.

Läs mer 4x present till en naturälskare
Inomhusväxter i vinterfuktighet

3. Håll koll på luftfuktigheten
Vi har redan nämnt att växter inte gillar torr luft, men torr luft kan också orsaka alla typer av hälsoproblem för människor. Genom att slå på din värme blir luften i ditt hem torrare. Luft som är för torr i huset kan förvärra allergier och hudbesvär. Extremt torr luft kan till och med göra dig mer mottaglig för infektioner. Vidta dock inte alla möjliga åtgärder för att omedelbart höja luftfuktigheten extremt mycket. För fuktig luft ger fuktproblem och mögel i huset. Den idealiska luftfuktigheten för ett hälsosamt inomhusklimat är mellan 40 och 60 procent; då är luften varken för fuktig eller för torr.

Med torr luft märker du ofta att din hud och ögon blir torrare. Du kan också se på dina växter att din luftfuktighet är för låg: Dina växter har gula eller bruna kanter längs bladet eller fläckar på bladet. När löven skrynklar är det också dags att ta itu med fukten i ditt hem. Du kan förbättra luftfuktigheten i huset genom att ställa skålar med vatten på värmen och genom att kontinuerligt ventilera. Hjälper inte det tillräckligt? Då kan en luftfuktare hjälpa.

4. Krukväxter på vintern ur mörkret
Även på vintern kan krukväxter inte klara sig utan dagsljus. Det enda problemet är att det är mindre solljus på vintern. Ta därför en kritisk titt på platsen där du placerar dina växter. Flytta växter i ett mörkt hörn närmare ett fönster. Har du golvvärme i ditt hem? Se i så fall till att dina krukväxter inte ställs direkt på golvet vintertid. Håll ett avstånd på minst 20 centimeter mellan krukans botten och ditt golv.