Blad missfärgning

Du skulle vilja ha olika buskar och träd i din trädgård bara på grund av deras bladmissfärgning. Deras vackert färgade löv lyser upp alla höstträdgårdar. Vad sägs om det gyllengula höstlövet hos några hostor?

ekbladshortensia
Hortensia quercifolia (Oakleaf Hydrangea)
De stora, flikiga bladen på denna hortensia – som påminner om bladen på en fast ek – är vackra hela säsongen. På grund av deras bladmissfärgning är de redan en ganska bild. När de blir röda och lila i oktober är det fest. Och då har vi inte ens nämnt de stora, krämvita blomtopparna på sommaren som ändras så vackert till rödrosa när de blommar!

Egenskaper hos ekleafhortensia:

Blomning: juli-augusti
Höjd: 1,5 m
Plats: sol-delskugga
hjärtlilja

Hosta ‘Elegans’ (hjärtlilja)
Höstfärgen på vissa hostor är tillfällig, men inte mindre spektakulär. Till exempel blir de stora, gråblå löven på Hosta sieboldiana ‘Elegans’ gyllengula i oktober innan den går i vinterdvala. En stor klump av denna hosta ger en varm accent i höstkanten.

Hjärtliljans egenskaper:

Blomning: juli-augusti
Höjd: 50 cm
Plats: halvskugga
Japanskt blodgräs

Imperata cylindrica ‘Red Baron’ (japanskt blodgräs)
Detta prydnadsgräs sätter färg på bården under hela säsongen, eftersom de gröna bladen redan har en röd spets när de kommer fram. Under säsongen blir gräset mer och mer intensivt rött, till flammande blodrött på hösten. Japanskt blodgräs trivs bäst i lätt fuktig jord.

Egenskaper för det japanska blodgräset:

Höjd: 70 cm
Plats: sol-delskugga
sammetsträd

Rhus typhina (sammetsträd)
Sammetsträdet är ett av höstens första träd. Dess parasollformade krona bildar sedan ett flammande färgspektakel i gult, orange och rött. Om han har tappat sina löv ger han också en fin vinterbild. De upprättstående, röda fruktflaskorna sitter kvar på grenarna i månader.